Активности

logo header

НОВА РАДНА ГОДИНА

Полазак детета у вртић је важна промена како за свако дете тако и за његову породицу, а почетак нове радне године свако од нас доживљава као посебан датум у години. Родитељи су најчешће окупирани неизвесношћу и бригама да ли њихово дете спремно улази у нови циклус, а у пракси се често јавља да родитељи имају страх хоће ли реакције деце на полазак у вртић оставити неке последице у њиховом понашању. Уласком у колектив дете је приморано на вишеструку адаптацију: уместо родитеља треба да прихвати васпитача, да борави са већим бројем деце у новом простору, мора да прихвати ритам спавања, неге, исхране. Како ће протећи период адаптације, са каквим пратећим манифестацијама, колико ће дуго трајати, зависи првенствено од личности детета али и од става родитеља. У периоду адаптације дете може манифестовати облике понашања који нису за њега уобичајни нпр. поремећај спавања, одбијање хране у вртићу, агресивност, плачљивост, раздражљивост. Потребно је нагласити да ово нису симптоми поремећаја већ индивидуални начини суочавања са стресом. Како би се дете лакше суочило са стресном ситуацијом потребно је да му родитељи пружају пуно подршке, љубави и нежности.

Ове радне 2021/2022. године наша Установа је уписала 293 малишана. Како би смо ублажили фрустрацију коју неминовно узрокује растанак са родитељима и прилагођавање новим условима и правилима рада, направили смо план адаптације који се реализује у прве три седмице септембра. У сам процес адаптације укључујемо и родитеље као битне учеснике у реалном програму вртића и најбоље познаваце свог детета. Родитељи представљају прву фигуру афективне везаности али и сигурну базу из које дете може да учи, истражује, и учествује у новим активностима, стога су нам родитељи најважнији партнери у превазилажењу свих тешкоћа које се јављају поласком детета у вртић.

Деца упијају енергију својих родитеља, ако дете на лицу родитеља примети забринутост, страх, незадовољство или чак сузе приликом првог остављања у јаслама или у вртићу и оно ће само показати таква осећања. Зато маме и тате, када свог малишана доведу у вртић, треба да се потруде да буду ведри и опуштени и покажу у поверење у васпитаче, јер адаптирано дете је дете које се добро осећа у вртићу.

Боравак у вртићу је вишеструко користан за сваког малишана!

Драга децо и драги родитељи

Желимо Вам срећан почетак нове радне године!


Драги пријатељи,

Добро дошли на сајт Предшколске установе „Бамби“!

Имамо велико задовољство да са вама поделимо знања, искуства и идеје које детињство наших најмлађих могу учинити још лепшим. Надамо се узајамној сарадњи и подршци!

Ту смо да растемо заједно!

Срдачно,

Предшколска установа „Бамби“