Активности

logo header

ПОЛА ВЕКА РАДА ПУ"БАМБИ"ЛОЗНИЦА

Пола века Предшколске установе “Бамби“Лозница

У петак 02.12.2016. године Предшколска установа“Бамби“ Лозница обележила је пола века свога рада. За ту прилику штампан је билтен а на свечаности у сали Вуковог дома културе приказан је документарни филм о развоју Установе и припремљен свечани програм где су се присутним гостима,родитељима и деци обратили директор установе Ивана Савић и Заменик градоначелника Града Лозница Љубинко Ђокић. Посебну пажњу присутних привукла је приредба коју су деца,родитељи и васпитачи предшколских група из вртића“Чаролија“припремили за ову прилику.

001 7148   001 7006  001 7049

001 7117  IMG 6547  IMG 6539

IMG 6556  001 7089   

                   „До 1966.године у Лозници је постојало дечје забавиште,у коме је било смештено 60-70 деце

                     предшколског узраста.Деца су у забавишту боравила само 3 сата“(записано је у Летопису

                     Установе 1966.године.

 

   Интезиван развој привреде у Лозници,почетком 60-тих година прошлог века,а нарочито проширењем фабрике“Вискоза“,број запослених је нагло повећан.То је створило потребу да се оснује установа за боравак деце предшколског узраста,како би запослени родитељи могли збринути своју децу док се налазе на радном месту.

Свечано отварање Установе обављено је 27.11. 1966.године а вртић је почео да ради 01.12.1966.године. Уписано је било 60-торо деце а првог дана у вртић је доведено седморо деце.Први статут установе донет је 22.02.1967.године а први назув Установе гласио је.“Установа за дневни боравак деце “Бамби“Лозница.

Од тада до данас Установа ради,шири се и обавља своју мисију васпитања,образовања,бриге и превентивне здравствене заштите деце предшколског узраста.

     Данас,када обележавамо пола века свога рада,Установа има 1746 деце , сврстаних у 89 група(39 група целодневног боравка,40 четворочасовног припремног предшколског програма,6 група четворочасовног програма за децу од 3-5,5 година и 6 група кратких (двочасовних)програма који се реализују два пута седмично за децу од 3-5,5 година. Рад се реализује у 6 наменски грађених објеката и 3 адаптирана простора као и у 35 прилагођених простора при основним школама.

   У установи функционише радна јединица „Кухиња и достава хране“ где се дневно припрема око хиљаду целодневних оброка који се ,са два доставна возила,превозе из централне кухиње у“Чаролији“ у дистрибутивне кухиње по вртићима,уз поштовање најстрожијих санитарних мера.

   Организациона јединица „Служба за заједничке послове“ обавља стручно-педагошке,правне, финансијско-рачуноводствене и послове одржавања како би задовољили потребе деце, родитеља, локалне самоуправе и запослених.

   Мисија наше установе је да сваком детету предшколског узраста обезбеди повољну и безбедну материјалну и социјалну средину са свим условима и подстицајима за укупан психофизички развој,а породици пружи помоћ у вршењу родитељске функције.Да врши остваривање компезаторске улоге у циљу ублажавања културно-економских,социјалних и образовних разлика.Кроз игру,циљане активности и животно-практичне активности подстичу се диспозиције код деце(самопоштовање,самоконтрола, активизам,сарадња,емпатија..) и кроз практиковање животних ситуација учимо децу животу.Родитељи све више постају партнери,иницијатори и евалуатори нашег заједничког рада.   Локална управа омогућује континуирано усавршавање запослених како би одговорили сложеним програмским захтевима.

   Наша је визија да предшколска установа буде доступна сваком родитељу и детету у којој ће доминирати истраживачки приступ у учењу уз активно учешће родитеља у васпитно-образовнбом раду,у атмосфери уважавања и професионализма.

   Изузетна је обавеза за све нас који у овом времену васпитавамо генерације малишана с циљем да постану људи спремни да прихвате све животне изазове и да својом активношћу доприносе развоју друштва које им је тај дар дало.

Овај град ће бити велики све док његови одрасли грађани стављају свој подмладак на прво место.

Помозимо нашој деци да досегну жељене висине,пружимо им руку у савладавању почетних препрека како би касније били способни да сами решавају све проблеме који се нађу пред њима.

  Лозница 05.12.20916.                          Станиша Чабаркапа,стручни сарадник-педагог

                                                                                                                                      

 

 

       

                                                                                                        


Драги пријатељи,

Добро дошли на сајт Предшколске установе „Бамби“!

Имамо велико задовољство да са вама поделимо знања, искуства и идеје које детињство наших најмлађих могу учинити још лепшим. Надамо се узајамној сарадњи и подршци!

Ту смо да растемо заједно!

Срдачно,

Предшколска установа „Бамби“