Активности

logo header

ТРИБИНА "РАНЕ ГОДИНЕ ТРАЈУ ЦЕЛОГ ЖИВОТА"

У уторак, 24.03.2015. у великој скупштинској сали Града Лознице Предшколска установа „Бамби“ одржала је трибину под називом „Ране године трају целог живота“. Скупу су присуствовали родитељи деце, која нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања и предтсаваници Градске управе.

publika

Циљ трибине био је да се присутни упознају са значајем раног узраста за свеопшти развој детета, као и да им се представе програми за децу узраста од 3 до 5,5 година,  која нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања.

Присутне су на почетку програма поздравили директорица Предшколске установе „Бамби“, Ковиљка Радић и члан Градског већа, Дејан Сталовић. Осим предавања на тему "Важност раног узраста за свеопшти развој детета" и представљања програма за децу која нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања, које су реализовали педагог и директорица установе, своја искуства са играоницама у Лешници, Јадранској Лешници и Козјаку изнели су васпитачи-водитељи ових програма – Драгана Јовановић, Верица Боровчанин и Сања Вукосављевић, као и родитељи чија деца похађају играонице – Драгиша Симић (Лешница), Бранка Букован (Јадранска Лешница) и Марина Васиљевић (Козјак).

katedra

Присутним родитељима је презентован и краћи филм под називом „Добробит деце – задатак свих нас“ (филм можете погледати овде), који је направљен уз помоћ родитеља Мирослава Васиљевића из Козјака, а у ком су приказани простори, активности са децом и општа атмосфера у „вртићима без граница“.

Предшколска установа „Бамби“ је од марта 2014. године кренула са реализацијом друге фазе пројекта „Вртићи без граница 2 – квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање у Србији“. Пројекат се реализује у сарадњи са неколико партнера: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ЦИП-центар за инетрактивну педагогију, Швајцарска агенција за развој и сарадњу, ИПА пројекат Филозофског факултета, УНИЦЕФ и Град Лозница, који је обезбедио финансирање васпитача – реализатора посебних програма. Након већ покренутих посебних програма – играоница у Лешници и Јадранској Лешници, у овој фази пројекта започета је реализација васпитно-образивних активности у виду играонице у Козјаку.

Са циљем повећања обухвата деце на територији града, Предшколска установа „Бамби“, у зависности од интересовања родитеља планира покретање посебних и специјализованих програма у вртићима „Бамби“, „Чаролија“ и „Лане“. Из тог разлога родитељи деце узраста од 3 до 5,5 година позвани су путем трибине и штампаног инфо материјала да своје потребе и интересовања изнесу у посебном упитнику. На основу анализе одговора испитаних родитеља, ПУ „Бамби“ ће донети одлуку о врсти и месту реализације посебног, односно специјализованог програма, као и о броју мешовитих група деце која ће бити обухваћена овим програмима. Сви заинтересовани родитељи упитник за процену потреба и интересовања могу попунити и доставити главним васпитачима у било ком вртићу у Лозници до 27.03.2015. Избор врсте програма, броја група и места реализације програма, биће направљен на основу потреба највећег броја родитеља. Обавештење о врсти програма који ће бити организован, биће постављено на улазима  вртића „Чаролија“, „Бамби“ и „Лане“, као и на сајту установе 31.04.2015.. Након тога, сви родитељи који су заинтересовани за одабрани програм, могу поднети захтев за пријем детета секретару установе до 03.04.2015. (захтев се може преузети са сајта установе или код секретара од 31.04.2015.). Обавештење о формираним групама биће постављено на улазима вртића „Бамби“, „Чаролија“ и „Лане“ 09.04.2015.. Почетак рада играонице планиран је за 14.04.2015..

У складу са својим организацијским могућностима, ПУ „Бамби“ је родитељима предложила реализацију посебног програма у форми играонице – васпитно-образовног програма чији је циљ подстицање и развијање игре као основног облика дечјег изражавања, учења и начина дружења. Овај програм би се реализовао два пута седмично у трајању од два и по сата, у поподневним часовима. Планирано је да са децом раде два васпитача, као водитељи групе и повремени сарадници као што су наставници, васпитачи са специјализацијама из одређених области, глумци, ученици, волонтери, заинтересовани родитељи...

Овде можете преузети:

 

 

 

 


Драги пријатељи,

Добро дошли на сајт Предшколске установе „Бамби“!

Имамо велико задовољство да са вама поделимо знања, искуства и идеје које детињство наших најмлађих могу учинити још лепшим. Надамо се узајамној сарадњи и подршци!

Ту смо да растемо заједно!

Срдачно,

Предшколска установа „Бамби“